8 sfaturi de la Warren Buffett

Autor: Cristina Mihai Data: 28 Mai 2006
 
Asta face Buffett de 40 de ani la carma Berkshire Hathaway, una dintre cele mai de succes companii din istoria Wall Street. Cel mai mare investitor pe termen lung din lume sugereaza, intr-un raport publicat de Bloomberg, unde sa investim pentru a porni cu cele mai bune sanse si cum sa alegem cele mai bune companii.

1. BERARII SI BROADBAND
Gigantul media Comcast si producatorul de bere Anheuser-Busch s-au numarat printre noile pariuri ale lui Buffett anul trecut, la fel ca si vanzarea unui pachet semnificativ de actiuni ale companiei de echipament sportiv Nike.

2. DERIVATELE
Miliardarul "buy-hold", cum mai este supranumit Buffett, este interesat de investitii "exotice", mai precis contractele derivate, care sunt folosite pentru a paria pe evolutia unor evenimente ca ratele dobanzilor sau chiar vremea. Buffett le-a numit odata "arme financiare de distrugere in masa".

3. PREA MULTI BANI PRIN PREAJMA? INCEARCA UN PLAN DE ENERGIE
O alta tinta a lui Buffett sunt investitiile in sectorul energetic. De curand a declarat ca are de gand sa investeasca cu 10-15 miliarde de dolari mai mult decat isi propusese in companii care activeaza pe aceasta piata: "Nu este un domeniu unde devii bogat peste noapte, ci unde ramai bogat, si de-asta ne intereseaza".

4. NU PARIATI PE DOLAR
Buffett este inca interesat de ceea ce numeste consecinta inevitabila a comertului Statelor Unite: "daca SUA vor consuma mai mult decat produce, trebuie sa ne asteptam sa dam in schimb un pic din tara noastra", spune el. SUA au cumparat cu 160 miliarde de dolari mai multe bunuri decat a vandut de la China in 2005. "Problema este ca daca China da Statelor Unite incaltaminte, textile si alte materii prime, SUA trebuie sa-i dea inapoi ceva: bucati mici de hartie numite dolari americani. Dar chinezii nu tin hartiile alea verzi degeaba, ci le transforma in alte bunuri ca de exemplu in obligatiuni ale guvernului SUA- exact cum s-a intamplat recent", arata el.

5. DACA NU-I POTI INVINGE, ALATURA-TE LOR!
La jumatatea lunii iunie a anului trecut, actiunile companiei de asigurari China Life Insurance au crescut cu 4,9% datorita vestii ca Buffett a cumparat o parte importanta din titlurile asiguratorului. Media din Hong Kong au scris ca el a cumparat un pachet semnificativ de actiuni in cadrul companiei si ca planuieste sa devina un investitor strategic in China. De altfel, Buffett a cumparat intre timp si actiuni ale gigantului PetroChina Company.

6. ILUZIA PIETEI IMOBILIARE
Buffett detine aceeasi casa in Omaha pe care a cumparat-o in 1950 si a vandut recent o alta proprietate care ii apartinea din Laguna Beach, California de Sud. Buffett este de acord cu ceea ce multi "guru" in economie sustin, si anume ca piata de real estate americana este intr-un moment de total dezechilibru si ca este un domeniu unde este foarte periculos sa investesti.

7. ACTIUNI, NU OBLIGATIUNI
Buffett le-a explicat anul trecut actionarilor sai de ce adauga portofoliului sau in special actiuni, in defavoarea obligatiunilor. "Daca ar fi sa aleg intre obligatiuni la o dobanda anuala de 4,5% si actiuni pentru urmatorii 20 de ani, as prefera cu siguranta actiunile. Un fond de indici (fonduri de investitii care au pozitii pe indici bursieri gen S&P 500) este de preferat obligatiunilor pe termen lung", mai spune el.

8. RENUNTATI LA ACTIUNILE AUTO
Buffett nu este mare fan al actiunilor companiilor auto, in special din cauza datoriilor si a planurilor de pensii supradimensionate care reglementeaza relatiile acestora cu angajatii.

Vanatorul de reduceri
Daca ati fi investit 10.000 de dolari in actiuni ale Berkshire Hathaway, compania detinuta de Warren Buffett, in 1965, anul trecut ati fi fost mai bogat cu 30 de milioane de dolari. Spre comparatie, o investitie similara in actiunile grupate de indicele Standard & Poor's in acelasi an ar fi valorat in prezent doar 500.000 de dolari.

De-a lungul celor peste 4 decenii de existenta, investitiile lui Buffett au adus un randament agregat anual de aproximativ 30%, iar cursul actiunilor Berkshire Hathaway nu a inregistrat evolutii descendente aproape deloc. Buffett a facut miliarde de dolari pentru el si a transformat mii de investitori obisnuiti in milionari, profitand de imperfectiunile pietelor de capital. Mentorul sau a fost Benjamin Graham, economistul care a pus bazele conceptului de "value investing", potrivit caruia cele mai bune randamente ale investitiilor se obtin in urma achizitionarii unor active sau titluri imobiliare subevaluate comparativ cu valoarea lor intrinseca. Warren Buffett nu este altceva decat un "vanator de reduceri".

Lectia argintului
Buffett nu tine cont de fluctuatiile cererii si ofertei de pe pietele de capital, asa cum fac majoritatea investitorilor contemporani. El nu urmareste sa obtina castiguri din aprecierea brusca a actiunilor pe care le cumpara, ci cauta mai degraba sa detina controlul asupra unor companii capabile de a oferi profituri substantiale pe termen lung. Intr-un raport publicat de Berkshire Hathaway in luna februarie a anului1998, actionarii minoritari ai companiei erau anuntati ca managementul companiei a decis sa achizitioneze putin peste 4.000 de tone de argint de-a lungul ultimelor 7 luni, intr-un moment in care pretul argintului inregistra un minim istoric. Potrivit estimarilor analistilor, achizitia lui Buffett de la momentul respectiv a vizat aproximativ o treime din intreaga cantitate de argint disponibila in lume.

Motivatia echipei manageriale a Berkshire Hathaway era ca "echilibrul dintre oferta si cerere se va realiza la un pret al argintului mai mare decat cel al achizitiei", potrivit presei internationale. Buffett a investit aproape 700 de milioane de dolari in argint pentru ca era convins ca pretul pietei nu reflecta valoarea sa adevarata. In urma anuntului sau, agitatia creata de investitorii care ii urmareau indeaproape fiecare miscare a facut ca pretul argintului sa creasca cu 70% fata de momentul primelor achizitii, in iulie 1997. Stilul de investitor al lui Buffett, similar cu strategia "vanatorului de reduceri" al zilelor noastre, reflecta o atitudine foarte pragmatica. Aceeasi atitudine caracterizeaza si stilul sau de viata: nu traieste intr-o casa imensa, nu colectioneaza automobile de lux, iar limuzina neagra nu face parte din accesoriile sale indispensabile.

Cum si-a facut Buffett miliardele
In 1973 a cumparat 10% din actiunile companiei care edita cotidianul The Washington Post, intr-un moment in care activele companiei erau evaluate la 400 mil. dolari, dar capitalizarea bursiera era de numai 80 mil. dolari. Aceste actiuni sunt inca in portofoliul lui Buffett, iar valoarea lor a crescut intre timp de peste 20 de ori. In 1985 Berkshire Hathaway a achizitionat 18% din actiunile companiei media Capital Cities, care era in process de fuziune cu grupul ABC. Pachetul de actiuni a fost pastrat pana in momentul cand Capital Cities ABC a fost preluata de Disney in 1995, profitul din aceasta operatiune fiind de 2,5 miliarde de dolari.

Intre 1998 si 1989, Berkshire Hathaway a achizitionat un pachet important de actiuni ale gigantului Coca-Cola,investitie care a ramas in portofoliul companiei pana in prezent. Actiunile Coca-Cola erau considerate supraevaluate de majoritatea analistilor la vremea respectiva, dar in numai 3 ani titlurile producatorului de bauturi racoritoare s-au apreciat cu 250%. In 1990, Buffett a investit 440 milioane de dolari in obligatiuni subevaluate ale grupului din industria alimentara si a tutunului RJR Nabisco. Cateva luni mai tarziu, aceste obligatiuni au fost vandute la un profit de 200 mil. dolari.
 
Sursa: