TARGETonline
  • Cover story
  • Trends
  • Leaders
  • Stauts
 
 
Traieste business
 
Membri
Utilizator:
 
Parola:
 
 
 
cursuri valutare
EUROscadere 3.5218 RON
USDscadere 2.7488 RON
din data de 28 Mai 2006
indici bursieri
ZFurcare 4639.48
BETurcare 6865.22
RASDAQurcare 1726.21
din data de 28 Mai 2006
TARGETonline
TARGETonline
 
PubliMedia
>
TARGET » Cash Flow » Regula de aur
 
 
 
METALE

Regula de aur

Autor: Alexandru Cerchez | Data: 28 Mai 2006
 
 
Dupa aproape 1 an de cresteri consecutive de pret, aurul si argintul pot inca reprezenta o alternativa de plasament. Specialistii insa recomanda prudenta.
 
Daca v-ati gandit sa va completati portofoliul de investitii cu active "solide", atunci poate ca ar trebui sa tineti cont si de stralucirea aurului si a argintului. Cotatia aurului a urcat in ultimele 12 luni cu peste 54%, la putin peste 60 lei/gramul, iar pretul argintului a atins maximul ultimilor 22 de ani la inceputul lunii trecute, la aproximativ 1,2 lei/gram.

Dar aurul si metalele pretioase, in general, sunt recunoscute pentru volatilitatea evolutiei cotatiilor. Aproape fiecare crestere abrupta a pretului a fost urmata de-a lungul timpului si de o depreciere cel putin la fel de accentuata. Ce recomanda analistii?

"Prudenta. Piata metalelor este extrem de volatila, deoarece este influentata de evolutia cererii si a ofertei pe termen scurt. Evolutia cotatiilor metalelor pretioase este contrara evolutiei cotatiilor actiunilor companiilor de la Bursa, care anticipeaza oarecum rezultate viitoare", explica Mihail Ion, director executiv al Raiffeisen Asset Management. Cu alte cuvinte, pretul actiunilor cotate la Bursa reflecta viitorul, in timp ce pretul aurului si al celorlalte metale este o reflectie a situatiei economice actuale.

"Pretul aurului era deja la nivele destul de ridicate, iar cresterea ratei dobanzii de catre Banca Centrala a Chinei si Fed (Banca Centrala a SUA - n.r.) va afecta potentialul de crestere pe termen scurt", mai spune analistul de la Raiffeisen Asset Management. Daca luati decizia sa investiti pe piata internationala a metalelor pretioase, in primul rand trebuie sa luati legatura cu un broker strain si sa deschideti un cont, recomandabil de peste 100.000 de euro, si sa nu va dezlipiti de terminalul de tranzactionare.

"Plasamentele in metale pretioase pot fi folosite si ca o alternativa de protejare a investitiilor pe Bursa de Valori. Pe langa aur si argint, o crestere sustinuta a pretului in ultima perioada a inregistrat-o si cuprul", mai explica seful Raiffeisen Asset Management.

Pretul metalelor a crescut si in conditiile in care dolarul s-a depreciat constant pe pietele internationale in ultima perioada, iar fonduri importante au migrat spre plasamentele in metale pretioase.

Nici China nu este straina de evolutia pietei metalelor pretioase. Cumpararile masive de aur ale guvernului chinez au alimentat aprecierea pretului acestuia.
Potrivit analistilor internationali, pretul mediu al aurului ar putea creste anul viitor cu inca 10% comparativ cu momentul actual, putand chiar testa valoarea record de 750 de lei gramul. Un alt motiv al agitatiei de pe piata metalelor este dat de faptul ca cererea speculativa de aur a crescut.

Scott Travers, presedintele Galeriei de monede rare Scott Travers din New York, a declarat, citat de presa internationala, ca monedele rare de aur din anii 1700 care se vindeau cu 10.000 de dolari in urma cu cativa ani se vand acum cu preturi intre 20.000 si 30.000 de dolari pe piata internationala. Aurul a atins un pret record in ianuarie 1980, dupa ce revolutia din Iran a provocat intreruperea exportului de petrol, al carui pret cunoscuse o crestere de peste 200% fata de 1979. Alexandru.Cerchez@TARGETonline.ro
 
 Print  e-mail RSS feed  RSS feed